Stadig flere leier ut egne maskiner

Stadig flere leier ut egne maskiner

Å leie ut privateide maskiner og utstyr kan være lønnsomt, og er derfor noe stadig flere starter opp med. For entreprenør og småbrukeier Svein Magne Øvretveit har utleie gått fra å være en sidegeskjeft til å bli et satsingsområde.

Et stort antall gravemaskiner, vedmaskiner, dumpere, hengere og annet spesialutstyr kan i lange perioder stå ubrukt hjemme på tomten. Utstyr eller verktøy som samler støv er i praksis en ubenyttet ressurs, og utgjør normalt bare en utgift for eieren. Dette er det stadig flere utstyrseiere som ønsker å gjøre noe med, forteller fagansvarlig for maskiner hos Wee.no, Jan Sigurd Bakken.

– Vi selger stadig flere maskiner og utstyr til kunder som oppgir at de planlegger å leie ut i perioder der de selv ikke bruker utstyret sitt. I så måte merker vi at delingsøkonomien har blitt et alternativ for flere, sier Bakken.

– Det er en fornuftig tanke å la andre benytte utstyret mot en leiesum, da svært få eiere bruker utstyret til enhver tid. Ikke bare kan det dekke løpende driftsutgifter på utstyret, det kan også bidra til å betale utstyret ned på kortere tid – eller til og med skape en hyggelig biinntekt, sier Bakken.

Startet utleie av egne maskiner

Svein Magne Øvretveit (55) eier og driver entreprenørbedriften Øvretveit Bygg, som han startet i 2015. Øvretveit, som er kunde av Wee.no, tilbyr i dag bygg- og graveoppdrag med utgangspunkt hjemstedet Ålgård kommune utenfor Stavanger.

Allerede for fem år siden bestemte Øvretveit seg for å starte med utleie av maskiner han i perioder selv ikke brukte.

– Jeg har blant annet flere mindre gravemaskiner av typen NT10 og NT12, fire dumpere, en ny tipphenger og en vedkløyver som jeg kjøpte fra Wee.no. Dette er maskiner det er et stort behov for, og dermed relativt enkelt å leie ut til naboer og bekjente i området. For meg har dette vært mest som en hobby å regne, men det har fungert bra og jeg vil derfor øke fokuset på utleie framover, sier Øvretveit.

Det er enklere å starte med utleie når du selv har behovet for maskinene du leier ut, forteller Øvretveit.

– Utover entreprenørbedriften har jeg et småbruk der jeg også benytter mye av utstyret. Så investeringen i maskiner har jeg måttet gjøre uansett. Nå som maskinene stort sett er nedbetalt blir oppsiden på utleie desto større, sier Øvretveit.

Svein Magne Øvretveit mener enkelte faktorer er viktige enn andre for å kunne drive med utleie av utstyr.

– Å kunne transportere utstyret til kundene er vesentlig, så en solid henger og kraftig bil er nærmest en forutsetning. Og så er det selvsagt en fordel å ha relativt nytt utstyr som tåler å bli brukt, og som ikke gir store servicekostnader. Det er også lurt å ha nok utstyr å leie ut, da kan du bygge deg et navn i ditt lokalområde slik at utleien driftes på «jungeltelegrafen», sier Svein Magne Øvretveit i Ålgård.

 

                                                                                          Jan Sigurd Bakken

Kjøper utstyr som kan leies ut

Noe utstyr passer bedre til utleie enn annet, mener Jan Sigurd Bakken.

– Det er som regel kostbart spesialutstyr som kun benyttes for kortere prosjekter – eller sesongutstyr – som passer best til utleie. Vi merker oss dessuten at flere av dem som handler nye maskiner er på jakt etter noe som er praktisk for dem å leie ut.

– Krav til utstyret kan være at det er robust, at det er enkelt å betjene, at servicetilgangen er god, og at det er lett å transportere. Det er også en fordel om utstyret ikke krever noen form for sertifisering å bruke, avslutter Jan Sigurd Bakken.

Her følger noen gode råd til de som har maskiner stående, og som ønsker å tjene penger på utleie:

 

Markedsvurdering

-       Undersøk lokale markedstrender for utleie av maskiner eller utstyr. Hva er attraktivt for tiden?

-       Identifiser potensielle kundegrupper som mindre entreprenører, landskapsdesignere, landbruksbedrifter eller privatpersoner. Hvem kan ha behov for å leie nettopp ditt utstyr?

 

Skatt på utleie

-       Du kan leie ut maskiner, utstyr og verktøy inntil brutto kr. 10 000 i året uten å betale skatt på inntekten. Dersom du går over denne summen, skal inntekten føres som kapitalinntekt i skattemeldingen din.

-       Husk at du kan trekke ifra utgifter på skatten som du har i forbindelse med utleie av utstyret. Dette kan blant annet være annonsering.

-       Finn utleiereglene i detalj her.

 

Prissetting og markedsføring

-       Sjekk prisene på utleie i markedet, da vet du hva du kan forvente deg av leieinntekt. Fastsett leiepriser basert på gjeldende markedsrate der du bor, maskinens tilstand, og dine egne kostnader (inkludert vedlikehold og forsikring).

-       Tilby ulike prisalternativer basert på leieperiodens lengde (time, dag, uke).

-       Bestem vilkårene for depositum, forsikring, og ansvar ved skader.

-       Opprett gjerne en brukervennlig nettside eller sosiale medieprofil for å markedsføre dine tjenester.

 

Vedlikehold og sikkerhet

-       Utvikle en rutine for regelmessig vedlikehold og inspeksjon av maskinen/verktøyet.

-       Sørg for at alle maskiner er i trygg og fungerende stand før utleie.

-       Tilby en kort opplæring eller veiledning i sikker og korrekt bruk av maskinen til leietakerne ved overlevering av utstyr.

 

Leieavtale og juridiske aspekter

-       Lag en klar og detaljert leieavtale som omfatter leievilkår som ansvarsfordeling, forsikringskrav og prosedyrer ved skader.

-       Aldri lei ut utstyr uten at alle sider av leieforholdet er klarlagt. Da slipper du overraskelser og misfornøyde kunder.

 

Kundeservice og oppfølging

-       Tilby god kundeservice og vær tilgjengelig for spørsmål og support.

-       Samle tilbakemeldinger fra kunder for å forbedre tjenesten og tilpass tilbudet bedre etter kundenes behov.

 

 

 

Tilbake